Homeowner Told to Remove uPVC Door

Published: 03/03/2024 By Allan Fuller

The owner of a house in a Putney conservation area must replace a newly-installed front door after Wandsworth Council turned down a retrospective planning application. 

He asked for permission for the new uPVC door and windows at the property in Parkstead Road on the Dover House Estate in West Putney. According to his application, they were actually installed in March 2023.

In a report supporting his application, he said the design of the new external windows and doors had taken the character of the conservation area into account, with the new windows matching the property's immediate neighbour.

The new front door is blue with panels and a fanlight. The white uPVC windows have replaced brown uPVC windows - themselves "inappropriate", according to a report prepared by Wandsworth Council.

Nick Calder, the council's Head of Development Management, has written to Mr Pearce, of Studio Reach Architecture, telling him that the new uPVC door should be removed and replaced with a timber door matching the style of the original.

According to the council's report, there was one objection to the retrospective application "on the basis that the installation of uPVC windows and a door fails to preserve or enhance the conservation area and is incongruous with the character of the surrounding area." The report states: "The proposed alterations fail to preserve the appearance and character of the Dover House Estate Conservation Area. The original timber door was significant as a feature of interest in the conservation area and matched the adjoining door.